10 praktische tips voor een vakantie naar Curaçao
Op ongeveer 10 uur vliegen vanaf Nederland ligt het tropische paradijs Curaçao. Dit eiland in de Caribische Zee is een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Het eiland biedt de perfecte mix van ontspanning en avontuur. Zwem in de helder blauwe zee, kom tot rust op de witte zandstranden, geniet van cocktails op de leukste feestjes, ontdek de mooiste plekken op het eiland en neem deel aan activiteiten. Voordat je je koffers pakt, zijn hier enkele tips om alles uit je vakantie naar Curaçao te halen.
#1 Immigratie formulier online invullen
Om Curaçao binnen te komen ben je naast je paspoort een ingevulde immigratie formulier nodig. Het invullen van dit formulier kan online en is niet moeilijk. Het invullen kan je hier doen dicardcuracao.com/portal
Bij je aankomst op Curaçao dien je dit formulier uitgeprint of digitaal te tonen.
#2 Wereldstekker
Neem een wereldstekker mee naar Curaçao. Steeds meer hotels op Curaçao hebben gewoon Nederlandse stopcontacten maar officieel hebben ze op Curaçao Amerikaanse stopcontacten. Vergeet dus niet om je wereldstekker mee te nemen!
#3 Is Curaçao veilig?
De laatste jaren gaat het met criminaliteit steeds beter op Curaçao maar toch moet je er uitkijken. De meeste toeristen krijgen niet te maken met criminaliteit maar toch moet je om een aantal dingen denken. Laat nooit je waardevolle spullen onbewaakt achter. Laat ook nooit spullen in je auto liggen als je deze ergens parkeert en zet het liefst je dashboardkastje open zodat ze zien dat er niks in de auto ligt. Ga tot slot ‘s avonds niet alleen op pad.
#4 Taal
Papiaments en Nederlands zijn de belangrijkste talen die op Curaçao wordt gesproken. Papiaments is ontstaan in de slaverij en is een mix van Nederlands, Portugees, Afrikaans en Spaans. Ook wordt er veel Engels gesproken maar je kunt je bijna overal wel redden met gewoon Nederlands. Wil je toch ook een paar woordjes Papiaments spreken, lees dan vooral mijn blog over deze taal.
#5 Auto huren
Als toerist op Curaçao kun je niet zonder huurauto. Op het eiland is het openbaar vervoer zeer beperkt en ook rijden er maar weinig taxi’s. Lees in mijn andere blog alles over het verkeer op Curaçao en het huren van een auto.
#6 Kaart downloaden
Op Curaçao heb je geen mobiele data zoals in Europa. Het is handig om vantevoren de kaart van Curaçao te downloaden in Google Maps zodat je altijd overal kunt navigeren. Zelf maakte ik gebruik van een andere app genaamd Maps.me waarmee je ook offline kan navigeren.
#7 Tanken
Benzine of diesel tanken gaat op Curaçao net even iets anders dan in Nederland. Je moet hier namelijk vooraf betalen. Je zet je auto bij de pomp en gaat vervolgens naar het loket om te betalen, je kunt contant of met de pin betalen. Hierna kun je beginnen met tanken. Zodra je het bedrag hebt bereikt slaat de pomp af. Mocht je voor minder geld getankt hebben dan kun je het geld bij het loket terughalen.
#8 Bedenk van tevoren wat je allemaal op Curaçao wil gaan doen
Hoewel Curaçao een klein eiland is, kun je er ontzettend veel zien en doen. Bedenk daarom van tevoren alvast wat je allemaal wil doen en waar op het eiland dit is. Als je meerdere plekken in het westen wil zien dan kun je dit het beste op 1 dag plannen omdat dit al gauw een uur rijden is.
#9 Snorkelset
De onderwaterwereld bij Curaçao is prachtig en dus perfect om met een snorkel te bewonderen. Het is handig om je eigen snorkelset te hebben omdat je op vrijwel alle plekjes op Curaçao erg goed kan snorkelen. Je kan op Curaçao een snorkel kopen maar dit is vaak wat duurder. Zelf raad ik aan om van tevoren alvast 1 te kopen bij bijvoorbeeld de Decathlon.
#10 Pinpas wereldwijd
Zet voor je vertrek je pinpas op wereldwijd en check je opnamelimiet per dag. Op Curaçao betalen ze met de Antiliaanse Gulden. Als je even grofweg uit je hoofd wil uitrekenen hoeveel de NAF prijs in euro’s is dan kun je de NAF-prijs delen door 2, en dan plus een klein beetje voor een goede indicatie. Op Curaçao kun je op veel plekken contant geld opnemen, let wel op dat je hier per keer een klein bedrag voor betaalt. Het is wel belangrijk om altijd wat Antiliaanse Guldens op zak te hebben omdat je, vooral op wat minder toeristische plekjes, niet altijd kunt pinnen.